Dawniej pieczenie chleba było otoczone wielkim rytuałem. Chleb otaczany był wielkim szacunkiem, a jego przygotowanie wymagało mnóstwa czasu oraz pracy. Przed posiłkiem był całowany i naznaczany znakiem krzyża.
Koniec kwietnia i początek maja był czasem, kiedy dzieci z grupy „Jeżyki” i „Krasnoludki” wybrały się do Muzeum Wsi Radomskiej na warsztaty edukacyjne pt.: „Od ziarenka do bochenka”.
Podczas warsztatów przedszkolaki dowiedziały się skąd bierze się ziarno, z którego powstaje mąka, na czym polega praca na polu,
a także jak wiele trudu wymaga przygotowanie jednego bochenka chleba. Z przygotowanego wcześniej ciasta, każde dziecko wyrabiało swój chleb. Tutaj mogły wykazać się kreatywnością i stworzyć dowolny kształt swojego bochenka. Wypieczone chlebki dzieci zabrały do domu. Była to niezwykła lekcja samodzielności oraz umiejętności współdziałania w grupie.
Przejdź do galerii: