Wycieczka klas I

27 maja klasy pierwsze pojechały na jednodniową wycieczkę. Pierwszym punktem programu był najstarszy w naszym regionie dąb  – dąb Bartek. Następnie odwiedziliśmy Centrum Nauki Leonardo Da Vinci. Dzieci zwiedziły wystawę „Człowiek niezwykła maszyna”, która w atrakcyjny i nowoczesny sposób pokazuje jak działają podstawowe układy ludzkiego ciała ( nerwowy, oddechowy, krwionośny, mięśniowy oraz kostny) oraz pozwala poznać i zmierzyć ich możliwości. Z Podzamcza udaliśmy się zwiedzić ruiny zamku w Chęcinach. Zadowoleni , mimo deszczu, który towarzyszył nam w ostatniej części wycieczki wróciliśmy do domu.

Anatomia i zdrowie człowieka

W czwartek, 3 czerwca, w XII Liceum Ogólnokształcącym w Radomiu odbyło się wręczenie nagród laureatom konkursu „Anatomia i zdrowie człowieka online”. Wydarzenie organizowane było we współpracy z Wydziałem Nauk Medycznych i Nauk o Zdrowiu Uniwersytetu Technologiczno-Humanistycznego w Radomiu. W konkursie wzięło udział kilkuset uczniów klas siódmych i ósmych z Radomia i okolic. Jego ideą jest upowszechnienie wiedzy o ochronie zdrowia i znajomości anatomii człowieka, kształtowanie umiejętności samodzielnego zdobywania uzdolnień, rozszerzania wiedzy biologicznej, kształtowanie zachowań prozdrowotnych, a także promowanie osiągnięć uczniów, ich nauczycieli i szkół. Z ogromną przyjemnością informujemy, iż w czołowej dziesiątce znaleźli się reprezentanci naszej szkoły: Magdalena Fałek i Agata Janas. Gratulujemy!

SMAK EKOLOGICZNEJ ŻYWNOŚCI

W dniu 31 maja uczniowie naszej szkoły uczestniczyli w finale konkursu   Smak ekologicznej żywności, który odbył się w Urzędzie Marszałkowskim Województwa Mazowieckiego w Warszawie. Celem konkursu jest pogłębianie wiedzy na temat ekologii i ekologicznej żywności, podnoszenie świadomości młodych konsumentów poprzez promowanie certyfikowanych produktów rolnictwa ekologicznego, kształtowanie postaw zdrowego żywienia wśród dzieci i młodzieży oraz  indywidualnej odpowiedzialności za stan środowiska i zdrowe odżywianie. Uczestnicy musieli rozwiązać 30 zadań wykazując się wiedzą min. na temat  rolnictwa ekologicznego i produktów z niego pochodzących, oznakowania zdrowej żywności oraz organizacji ekologicznych działających w Polsce.