W dniach 5 -12 marca 2022 r. nasze uczennice Klara, Maja i Agata wraz z panią wicedyrektor Dorotą Szczepańską i panią Magdaleną Prażmowską przebywały w Santa Cruz de Tenerife w ramach projektu Erasmus+ Well Nutrition for Our Future czyli Zdrowe Odżywianie Naszą Przyszłością. W projekcie uczestniczyli także uczniowie i nauczyciel z Hiszpanii, Turcji, Grecji i Niemiec. Placówką oświatową goszczącą nas w ramach projektu była szkoła Centro Privado Eseñanza Montessori w Santa Cruz.
Główne cele projektu to: ustanowienie dobrych nawyków żywieniowych; budowanie świadomości na temat negatywnych skutków złych nawyków żywieniowych, nadwagi i otyłości w dzisiejszym społeczeństwie; budzenie świadomości międzykulturowej i poczucia tożsamości, rozwijanie europejskich wartości takich jak akceptacja, tolerancja, poszanowanie dla kulturowej różnorodności, a także doskonalenie umiejętności językowych.
Pierwszego dnia projektu poznaliśmy systemy edukacyjne krajów partnerskich, jak również podzieliliśmy się wiedzą o zdrowych sposobach odżywiania i dziennych cyklach żywienia w naszych krajach. Mieliśmy także okazje poznania się lepiej podczas zabaw i gier zespołowych na pięknej plaży Teresitas. Niektórzy z nas nie omieszkali posmakować kąpieli w Oceanie Atlantyckim.
Cele projektu realizowano także poprzez wizyty na kanaryjskiej ekologicznej farmie ‘Alma del Trevajos’, jak również odwiedzając Narodowe Centrum Ogrodnictwa. W obu tych miejscach mieliśmy okazje zaznajomić się z ekologicznymi technikami upraw roślin i hodowli zwierząt.
Harmonogram projektu obfitował w wiele atrakcji kulinarnych związanych z poznaniem kuchni kanaryjskiej (wizyta w restauracjach Guachinche i Casa de los Balcones) i zasad dobrego odżywiania w oparciu o gatunki roślin i zwierząt występujących w tym regionie świata.
Nasi uczniowie zwiedzili piękne i unikatowe miasta La Laguna i Orotava, a także uczestniczyli w wyprawie do Garcia Rock Mountains, skąd mogli podziwiać majestatyczny wulkan Teide.
Na zakończenie projektu odbyło się uroczyste wręczenie certyfikatów i drobnych upominków. Wszyscy uczestnicy projektu podkreślali wspaniałą organizację i atmosferę panującą podczas pobytu na Teneryfie. Nie zabrakło wzruszeń, wyrazów przyjaźni, a nawet łez. Z wytęsknieniem czekamy na następną mobilność I-cook, która będzie miała miejsce w naszej szkole na początku czerwca.