W dniu 31 maja uczniowie naszej szkoły uczestniczyli w finale konkursu „Smak ekologicznej żywności”, który odbył się w Urzędzie Marszałkowskim Województwa Mazowieckiego w Warszawie. Celem konkursu jest pogłębianie wiedzy na temat ekologii i ekologicznej żywności, podnoszenie świadomości młodych konsumentów poprzez promowanie certyfikowanych produktów rolnictwa ekologicznego, kształtowanie postaw zdrowego żywienia wśród dzieci i młodzieży oraz indywidualnej odpowiedzialności za stan środowiska i zdrowe odżywianie. Uczestnicy musieli rozwiązać 30 zadań wykazując się wiedzą min. na temat rolnictwa ekologicznego i produktów z niego pochodzących, oznakowania zdrowej żywności oraz organizacji ekologicznych działających w Polsce.
Zdrowie to skarb
Wiedząc, że zdrowie jest wartością nadrzędną w życiu każdego człowieka, 13.05.2022r. dzieci ze świetlicy wystąpiły w przedstawieniu „Zdrowie to skarb”, do którego przygotowywały się z wielkim zaangażowaniem. Odbiorcami byli uczniowie klas I – III oraz zaproszeni na tę okoliczność: Dyrekcja Szkoły i nauczyciele klas młodszych – zgromadzeni w sali gimnastycznej naszej szkoły. Głównym celem przedstawienia było propagowanie zdrowego stylu życia oraz kształtowanie prawidłowych, prozdrowotnych postaw wśród dzieci. Młodzi artyści mieli możliwość gry aktorskiej w inscenizacji współczesnej wersji: „Kopciuszek”, krótkich scenkach: ”U lekarza” i „Żaba u lekarza”. Zaprezentowali także swoje umiejętności recytatorskie, wokalne, rytmiczne oraz taneczny pokaz rock and rolla w parach. Wszyscy zebrani uczestniczyli w tańcu integracyjnym „Gimnastyka w szkole”. Uczniowie wykazali się niezwykłym talentem aktorskim, a cały występ spodobał się zgromadzonej na sali publiczności, o czym świadczyły gromkie brawa oraz owacje na stojąco.
Warsztaty w pizzerii
